Change language

De Poes Speciale Belge - erkend door de Vlam als Belgisch streekproduct


Spéciale Belge Ale

Aangeboden door Brouwerij De Poes uit Tielt

 

België kent enkele traditionele biertypes, sommige zijn eeuwen oud zoals de roodbruine bieren of de oude geuze. Een iets jonger Belgisch biertype is de Spéciale Belge Ale, een bier dat letterlijk gecreëerd werd in 1905 tijdens een wedstrijd. De brouwers waren op zoek naar een biertype dat de concurrentie kon aangaan met de buitenlandse pilsbieren. Ze kozen voor een bier van hoge gisting, in tegenstelling tot de lage gisting van de pils, vol van smaak en met een lichte bitterheid.

Hoewel momenteel grote brouwers het biertype schrappen vervoegt Brouwerij De Poes haar volhardende collegabrouwers die reeds een erkenning hebben: Brouwerijen Palm, De Ryck, Contreras en De Koninck. Zie ook het artikel link.

Brouwer Stijn David kiest bewust voor de meer traditionele biertypes en een traditionele werkwijze. Stijn zoekt ook naar lokale of Belgische ingrediënten en werkt zelfs samen met een Tieltse boer om brouwgerst te telen voor de Spéciale. En zo heeft West-Vlaanderen opnieuw een eigen Spéciale Belge Ale. Het originele recept uit een heden verdwenen brouwerij stamt uit 1928 en onze Spéciale brouwen we exact volgens dit recept. 

De Spéciale Belge De Poes heeft alle typische kenmerken: een vrij laag alcoholgehalte en vooral de mout en de gist bepalen het karakter van het bier. Er komen geen kruiden aan te pas; de fruitige toetsen in de geur zijn afkomstig van de gist.

 

Meer info:

Brouwerij De Poes

Tenhovestraat 1, 8700 Tielt

T: 0471/33 16 82

info@brouwerijdepoes.be                                    

www.brouwerijdepoes.be

Terug