Change language

De Poes Kriek - een smaakvol experiment


Met onze brouwerij proberen we steeds het beste uit onze Belgische brouwtraditie te halen. Dit als combinatie van de meest actuele brouwtechnieken met respect voor het verleden.

We experimenteren met Noorderkrieken.  Basisbier voor dit experiment is de Poes Export die we meer dan een jaar laten rijpen op gebruikte Cognac Vaten. 

Ons experiment omvat 3 vaten waarvan de vaten volgende toastings (branding) hebben: Licht, Medium en Zwaar.

De vaten komen allen van de befaamde franse Tonnelerie Bossuet. Als brouwer willen we de aroma's van de vaten verkennen, dit veeleer dan dat we op zoek zijn naar vroegere Cognac aroma's en smaaktoetsen. Om die reden hebben we vaten laten herbranden door de producent en heeft elk vat zijn eigen unieke branding gekregen

Deze werkwijze staat ons toe maximaal de aroma's van de eiken vaten te ontdekken en te verkennen. 

We gaan echter nog een stapje verder en hebben op alle 3 vaten per HL bier 20 kg. Noorderkrieken toegevoegd met pit. 

Bij 1 van de vaten hebben we een recept uit 1916 gebruikt van toenmalig brouwprofessor H.Verlinden.  Dit vat draagt het jaartal 1916 en is het vat waar de zwaarste toast op aanwezig is.

Over een 6 tal maanden vanaf heden mag het bier op fles en weten we meer over dit experiment. Volgen we de geschriften van H.Verlinden dan dienen de flessen na bottelen nog 5 a 6 maanden te rijpen vooraleer ze te consumeren.

Elk vat zal maximaal 225 liter bier opleveren in deze limited editions.  Bij succes gaan we over tot investeringen en brengen we jaarlijks een paar vaten echte oude Tieltse kriek op de markt.

Hopelijk levert dit smaakvol experiment een mooi zomers bier op.

Mvg van Stijn David (Brouwer - Brouwerij De Poes)

Terug