Change language

Brouwerij De Poes & Menapii werken samen


Twee artisanale bedrijven uit West-Vlaanderen slaan de handen in elkaar, namelijk:  Menapii (Pittem) en Brouwerij De Poes (Tielt).

Beide bedrijven hebben zeer veel gemeen, beiden dragen het ambacht hoog in het vaandel.  Zo werkt brouwerij De Poes zo veel mogelijk met lokale grondstoffen, in Tielt geteelde gerst als een voorbeeld  voor haar bier Speciale Belge. Klassiek en artisanale brouwkunst waar de tijd nemen om een smaakvol product te produceren hoog in het vaandel staat.  Ambacht beleven en uitoefenen is voor brouwerij De Poes de dagdagelijkse realtiteit en dat met groeiend succes van de Poesbieren.

Menapii is een innovatief varkensbedrijf dat er in geslaagd is een oud varkensras, het Menapische varken terug te brengen uit de vergetelheid. 2.000 jaar lang  leek het Menapische varken verdwenen voor de eeuwigheid. Tot historische geschriften en d eontdekking van onaangeroerde botten de interesse van enkele gepassioneerde varkensliefhebbers aanwakkert. Na jarenlang kruisen, experimenteren met voeding en wetenschappelijk onderzoek brachten Ruben Brabant en Hendrik Dierendonck het ras opnieuw tot leven, samen met de Universiteit van Gent.

De dieren worden gekweekt met oog voor het verleden, geen massa productie en de dieren genieten van het buitenleven op de boerderij en van een unieke voeding zoals granen en linzen.  Het resultaat mag er wezen, het Menapische varken heeft een volle  smaak en een rijke complexiteit.  

De Menapische varkens gaan nu ook een deel van de bierdraf (restproduct van de bierbrouwerij) als voeder krijgen. De bierdraf is een hoogwaardig restafvalproduct dat boordevol vezels zit en eiwitrijk is, door deze eerste samenwerkingsstap ontstaat er een pakweg gesloten korte keten. Brouwerij De Poes heeft reeds een smaakvolle samenwerking met een Tielts melkveebedrijf, gezien de stijgende productie van draf komt daar nu ook het menapische varken bij.

De pure kwaliteit van het Menapische varken is een terugkeer naar de pure kwaliteit van vlees. Hij grijpt terug naar de tijd waarbij de dieren de tijd krijgen om te groeien en te rijpen. Neem daarbij een heerlijk oeroude ambachtelijk pint van de Poes en je hebt een perfect huwelijk.

Eveneens zullen beide bedrijven, Menapii en brouwerij De Poes via hun webshop elkaars producten aanbieden en komt er een gemeenschappelijke BBQ-box/pakket  waar Poesbier en heerlijke Menapische varkensvlees in gepaird in terug te vinden is.

Terug